Hoe schrijf je zonder fouten?

Moet je een mail sturen naar een belangrijke klant? Of wil je zelf een nieuwsbrief of een blog schrijven? Flink hoor, maar ben je zeker dat alles klopt? Koos je de juiste zinsbouw? Is de tekst te lang? Of net te kort? Gebruikte je te veel vakjargon waardoor het voor de ‘gewone’ Vlaming moeilijk te begrijpen is? Je kan altijd een copywriter inhuren voor je eindredactie (ikke, ikke!), maar zelf kan je ook een poging ondernemen om je tekst te verbeteren. Ik geef je een aantal tips waarmee je aan de slag kan. En ja, ik hoop dat mijn vriendinnen en mijn man dit ook lezen …

 

Oefening baart kunst

Er schuilt een kern van waarheid in dit gezegde. Hoe meer je in je pen kruipt, hoe meer je skills groeien. Onderzoek toont aan dat je schrijfkwaliteiten een boost krijgen als je dagelijks oefent. Uiteraard kruipt daar tijd in – en time is money – maar je kan het zien als een investering. Lukt het je niet of heb je geen tijd om regelmatig te oefenen? Contacteer Kegelcopy, dan help ik je heel graag met de opmaak of het verbeteren van je tekst.

 

-d, -t of -dt?

Ik ben allergisch aan dt-fouten. Het is dan ook de nachtmerrie van elke taalnazi. Boeit het je niet? Dat doet het beter wel. Dt-fouten in professionele teksten schaden je imago en geven een slechte indruk. Twijfel je of je -d, -t of -dt schrijft in de tegenwoordige tijd? Vervang het werkwoord dan door lopen, spelen, werken, blijven, smurfen … Met andere woorden een werkwoord zonder een -d in de stam.

  • ik speel —> ik word
  • jij speelt —> jij wordt
  • hij/zij speelt —> hij/zij wordt
  • speel jij —> word jij
  • u speelt —> u wordt
  • speelt u —> wordt u
  • Speel harder! —> Word harder!

Heb je het ook lastig met voltooide deelwoorden? Ken je ‘’t kofschip’ nog (ook bekend als ‘’t fokschaap’ en ‘soft ketchup’)? Als de stam van een werkwoord eindigt op -t, -k, -f, -s, -ch of -p, dan schrijf je het voltooid deelwoord met een -t.

  • werkwoord = werken —> stam = werk —> eindigt op -k uit ‘soft ketchup’ —> voltooid deelwoord = gewerkt
  • werkwoord = krabben —> stam = krab —> eindigt op -b, staat niet in ‘soft ketchup’ —> voltooid deelwoord = gekrabd

Een andere manier om het voltooid deelwoord correct te schrijven, is luisteren naar de verleden tijd.

  • werkwoord = gebeuren —> verleden tijd = gebeurde —> je hoort -de —> voltooid deelwoord = gebeurd
  • werkwoord = morsen —> verleden tijd = morste —> je hoort -te —> voltooid deelwoord = gemorst

Een kleine kanttekening … Om een voltooid deelwoord juist te schrijven, moet je natuurlijk weten wat het voltooid deelwoord is (hé schatje).

 

Jou of jouw? U of uw?

Nog zo eentje … Er zijn mensen die het moeilijk hebben om te weten wanneer er een -w wordt geschreven. Dan lees ik op sociale media: Ik hou van jouw. Oké … van zijn wat? Zijn mooie ogen? Zijn lief karakter? Zijn …? Gelukkig help ik jouw ook hier uit de nood.

  • Kan je het vervangen door ‘hem’? Dan is het ‘jou’ of ‘u’. Ik hou van hem. —> Ik hou van jou/u.
  • Kan je het vervangen door ‘zijn’? Dan is het ‘jouw’ of ‘uw’. Ik hou van zijn ogen —> Ik hou van jouw/uw ogen

 

 

Check en dubbelcheck

Zelfs de beste schrijvers krabben zich al eens in de haren bij bepaalde woorden. Schrijf ik het nu zo of op deze manier? De juiste schrijfwijze van een woord opzoeken, is snel gedaan en voorkomt slordigheden in je tekst. Kijk ook goed na of je gekozen woord bij de tone of voice past. En misschien maak je een zin mooier door gewoon een ander, soortgelijk woord te kiezen.

 

Controleer grondig

Niet alleen het schrijven van je teksten kost tijd, maar ook het controleren. Een gouden tip is om je tekst na het schrijven even weg te leggen en er later opnieuw naar te kijken. Een frisse blik helpt meestal om nieuwe inzichten te krijgen. Misschien kies je voor een bepaald woord toch beter een synoniem? Neem de tijd om je tekst scherp te stellen en te verbeteren.

 

Lees hardop na

Het schrijven van een tekst is meestal een stille taak. Het nadenken over de juiste woorden en zinnen, het schrijven of tikken van de letters, … Een succesvolle manier om je tekst op fouten te controleren, is om deze voor te lezen. Inderdaad: luid en duidelijk, voor jezelf of iemand anders. Als je de woorden hardop uitspreekt, krijg je vanzelf een ander gevoel bij je tekst. Je hoort een woord dat overbodig is, een zin die beter kan geformuleerd worden én je merkt typfouten sneller op. Succes gegarandeerd!

Eindredactie blijft vakwerk en mijn tips zijn geen garantie. Ik probeer mijn man al 22 jaar de dt-regel uit te leggen, tot op heden zonder succes. Gelukkig hou ik daarom niet minder van hem (hij heeft andere kwaliteiten, nee ik hang ze niet aan je neus). Laat je het controleren of schrijven van je teksten liever over aan een ervaren copywriter? Dan is dit je klein gelukske, je hebt me gevonden!

Recente projecten