Leerkrachten hebben een grote invloed op hun leerlingen, ook wat taalvaardigheid betreft. Maar moeten ze altijd foutloos schrijven?
Wat je in deze blog mag verwachten:
- De rol van leerkrachten als taalkundig voorbeeld
- Waarom passie belangrijker is dan perfectie
- Wanneer schrijffouten écht niet door de beugel kunnen
- Praktische tips voor leerkrachten om taalvaardigheid te verbeteren
Leerkrachten en schrijffouten: een gevoelig onderwerp
Ik wil al een hele tijd een blog schrijven over leerkrachten en schrijffouten, maar eerlijk? Ik vind het zelf een gevoelig onderwerp. Met kinderen in het 5de en 6de middelbaar merk ik dagelijks dat veel leerkrachten niet foutloos schrijven. En ja, dat doet pijn aan mijn copywritershart. Veel pijn!
In mijn ogen heeft een leerkracht een voorbeeldfunctie. Zeker wat schrijffouten betreft. Als ze zelf fouten schrijven, kan dat toch verwarrend zijn voor de leerlingen? Is het niet de taak van leerkrachten om zorgvuldig te letten op hun schrijfvaardigheid? En om zo een positief voorbeeld te stellen aan hun klas? Foutloos schrijven moedigt de studenten aan om dezelfde normen na te streven. Kinderen leren niet alleen uit boeken of door de ondertiteling van hun favoriete serie op Netflix. Ze leren ook veel door observatie.
Roeping versus correct taalgebruik
Laat me duidelijk zijn … leerkracht zijn is, volgens mij, een roeping. Gepassioneerde leerkrachten zijn een inspiratie voor de jonge geesten. Maar die jonge geesten moeten nu eenmaal voorbereid worden op de communicatie in de moderne wereld, waarin correct taalgebruik nog altijd een rol speelt.
De jongerentaal, afkortingen en TikTok-slang die ze nu soms gebruiken, zijn leuk voor in hun vrije tijd. Maar in professionele communicatie moeten ze dat achterwege laten. Zelfs de meest gepassioneerde leerkrachten struikelen al eens over schrijffouten. En och ja, zelfs ik geef het toe: schrijffouten, da’s menselijk. Maar het is ook een kans om te leren en te groeien.
Als je dat beseft, bevorder je een positieve houding ten opzichte van schrijven. Blijf streven naar taalvaardigheid en betrek daar gerust je klas bij. Leer hen dat fouten maken oké is en dat aan die fouten werken nog beter is.
Wat als een leerkracht niet foutloos schrijft?
Dus ja, ik vind dat elke leerkracht een voorbeeldfunctie heeft wat taalvaardigheid betreft. Maar … als ik moet kiezen tussen een leerkracht chemie die zijn passie verloren is, maar wel zonder fouten schrijft of een gepassioneerde leerkracht chemie die het verschil niet kent tussen jou en jouw, dan is mijn keuze snel gemaakt. Als copywriter kies ik voor de leerkracht die met tegenzin voor de klas staat. Grapje natuurlijk. Ik kies voor de gepassioneerde leerkracht. Want passie en engagement wegen zwaarder dan taalkundige perfectie. Maar als die leerkracht écht zo gepassioneerd is, wil die misschien mijn blog lezen over het vermijden van schrijffouten
Wanneer schrijffouten écht niet kunnen
Sommige fouten zijn menselijk en vergeeflijk. Wat uiteraard écht niet door de beugel kan, is een leerkracht Nederlands die niet zonder fouten kan schrijven.
Twee jaar geleden had dochterlief een vervangende leerkracht voor Nederlands. Door de verhalen die ze thuis vertelde, werd ik nieuwsgierig. En een nieuwsgierige ikke zoekt het dan helemaal uit. Ik zocht de desbetreffende leerkracht op Facebook en wie zoekt, die vindt.
Wat ik zag, deed me bijna van mijn stoel vallen. Gelukkig lag ik languit in de zetel. Een leerkracht Nederlands die kennelijk nog nooit over interpunctie hoorde. Een spatie vóór zijn leesteken. Geen spatie na het leesteken. Hoofdletters lapt hij al helemaal aan zijn laars.
EN HIJ MOEST MIJN DOCHTER NEDERLANDS LEREN??
Excuseer, dat moest er even uit. Maar eerlijk: zo iemand hoort geen taal te onderwijzen. De vervanging duurde nog twee weken. Had meneer een verlenging gekregen, was ik sowieso naar de directie gestapt.
Mijn tips voor leerkrachten
Niemand is perfect. Dus ik vergeef het de gepassioneerde leerkrachten die al eens een foutje schrijven, maar blijf eraan werken.
Lees zelf je teksten na en – als je van jezelf weet dat Nederlands niet je sterkste kant is – laat ze dan nalezen door iemand anders. Lees zeker ook mijn tips eens na in mijn eerste blog, daar vind je tips om te schrijven zonder fouten.
Conclusie: leerkrachten zijn waardevol
Een gepassioneerde leerkracht is goud waard. Zelfs als die niet altijd perfect schrijft. Maar een leerkracht Nederlands die structureel fouten maakt? Daar trek ik de grens.
Blijf passie uitstralen en werk ondertussen een beetje aan je schrijfstijl. Want, fouten of niet, jullie zijn ontzettend hard nodig! Ik waardeer jullie enorm.